Passend en proportioneel
Het nieuwe raamwerk heeft als doel om de prudentiële eisen risico-sensitiever en proportioneler te maken voor beleggingsondernemingen. Zo zijn de solvabiliteitseisen gebaseerd op indicatoren die passen bij de specifieke risico’s van beleggingsondernemingen, zoals het vermogen onder beheer en advies. Daarnaast wordt er een liquiditeitseis geïntroduceerd die gerelateerd is aan de vaste kosten van een beleggingsonderneming. Voor kleine beleggingsondernemingen die aan bepaalde criteria voldoen, bevat de nieuwe regelgeving simpelere solvabiliteitseisen en meer uitzonderingsmogelijkheden.
Reikwijdte
De grootste en systeemrelevante beleggingsondernemingen blijven onderhevig aan hetzelfde raamwerk als banken onder de CRR/CRD. Dit gaat om beleggingsondernemingen met ten minste 15 miljard activa op groepsniveau (exclusief buiten EU dochters). Daarnaast kan de toezichthouder besluiten om de CRR/CRD van toepassing te verklaren op beleggingsondernemingen met ten minste 5 miljard activa, indien zij als systeemrelevant worden beoordeeld.
Toepassing
De nieuwe eisen uit de IFR en IFD zullen per 26 juni 2021 van toepassing worden. Voor wat betreft de solvabiliteitseisen is er voorzien in een overgangsregime van vijf jaar.
Nader informeren
Via deze pagina op Open Boek Toezicht zal DNB de sector in de periode tot aan de inwerkingtreding van de IFR en IFD informeren over de laatste ontwikkelingen.
Factsheet IFR/IFD
Hieronder is een Factsheet te vinden met een selectie van de belangrijkste onderwerpen van IFR/IFD. Aan bod komen onder andere: klasse-indeling, kapitaaleisen, liquiditeitseis, geconsolideerd toezicht, ICLAAP/SREP en rapportages.
Dit factsheet over de IFR/IFD is een handreiking van DNB aan de sector om IFR/IFD op bepaalde geselecteerde onderwerpen toegankelijker te maken. DNB benadrukt dat dit factsheet geen normatieve interpretatie of beleidsuitingen bevat.